måndag 30 mars 2009

DN lär ut hur man bekämpar surpuppor

Hur gör man när någon stretar mot i diskussioner och beslut? DN som intervjuar pedagogen John Steinberg delar ut några råd. Jag tycker fokusen är för stark på att bekämpa de s.k. surpupporna. Min reflektion är att det nor är kört redan när man börjar se någon som en surpuppa. Det skapar inte så stort utrymme för att se dem i positiv dager, vilket är synd för det är det som borde vara första rådet. Steinberg säger bl.a. att man ska försöka se vad den positiva avsikten bakom invändningarna är så att man kan visa hur deras positiva avsikt överrensstämmer med vad man själv vill åstadkomma.

 

Han menar också att man inte alltid ska försöka vända en surpuppa för nej-sägare behövs. Även nej-sägaren kan ju faktiskt kan ha rätt. Och nog bör man lyssna på de som kritiserar för att de har en annan uppfattning som de bara inte uttrycker väl.

 

Artiklarna är intressanta men jag tror man kommer längre utan att fokusera så hårt på att omvända någon. Det är nästan alltid bättre att sträva efter att få någon att vilja förändras än att tvinga dem. En god idé är att lyssna mer. När man har lyssnat har man fortfarande friheten att fatta beslut, men de är mer välinformerade.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar